Lezing en documentaire Ek hoor die vryheid sing - 4 april

Ek hoor die vryheid sing, documentaire over Adam Small en inleiding door Professor Hein Viljoen (NWUniversity/Potchefstroom)

De documentaire Ek hoor die vryheid sing geeft een beeld van leven en werk van de Afrikaanse schrijver en filosoof Adam Small (1936-2016). De documentaire is gemaakt door Smalls generatiegenoot, mede-Sestiger Abraham H. de Vries. In de documentaire zijn interviews met Small te zien, die twee weken voor zijn overlijden op 25 juni 2016 zijn gefilmd.

Vanaf de jaren zestig vestigde Adam Small met toneelstukken als Kanna hy kô hystoe (1965) en Krismis van Map Jacobs (1983) en poëziebundels als Kitaar my kruis (1961) en Sê sjibbolet (1963) de aandacht op het lijden van de onderdrukten in de Zuid-Afrikaanse samenleving. Hij bediende zich dikwijls van satire om de onhoudbaarheid van het apartheidssysteem aan te tonen. Small schreef in het Kaaps, een variant van het Afrikaans die toen nog als minderwaardig werd beschouwd. Hoewel met name Kanna hy kô hystoe wordt beschouwd als één van de belangrijkste werken uit de Afrikaanse literatuur, werd Adam Small als bruine schrijver bij de toekenning van Afrikaanse literaire prijzen jarenlang gepasseerd. Pas ná het einde van de apartheid zou hij als schrijver en academicus de erkenning krijgen die hij verdiende. Na een stilzwijgen van twintig jaar trad hij in september 2013 voor het eerst weer in het openbaar op. In dat jaar verscheen ook een nieuwe publicatie van zijn hand, de dichtbundel Klawerjas. Small geldt als wegbereider voor bruine schrijvers die ná hem zijn gekomen. Dankzij hem wordt het Kaaps inmiddels als een volwaardige literaire taal beschouwd.

De documentaire wordt ingeleid door prof. dr. Hein Viljoen, emeritus-hoogleraar Afrikaans en Nederlands aan de Potchefstroom-campus van de Noordwes Universiteit.

Ek Hoor die Vrijheid sing – Prof. Adam Small
Regie: Abraham de Vries
(Zuid-Afrika, 2016, 48 min, Afrikaans gesproken)

 

Plaats: Zuid-Afrikahuis, Keizersgracht 141-C, Amsterdam
Datum: dinsdag 4 april 2017
Reserveren: evenementen [at] zuidafrikahuis [dot] nl
Toegang: € 10,00/studenten € 7,50              
Aanvang: 19.30 uur / zaal open: 19.00 uur

Zuid-Afrikahuis    Keizersgracht 141-C    1015 CK Amsterdam Nederland    tel: +31-20-6249318    fax: +31-20-6382596