Lezing Monument voor de Quagga door Reinier Spreen - 30 maart

In 1883 stierf in Artis de allerlaatste quagga, de halfgestreepte steppezebra uit Zuid-Afrika. Bijna niemand heeft ooit gehoord van dit dier en het tragische verhaal van zijn soort. Met het boek Monument voor de quagga van Reinier Spreen komt daar verandering in.

 

Het verhaal van de quagga is nauw verknoopt met de kolonisatie van Zuid-Afrika. De Nederlanders die in 1652 landden op Kaap de Goede Hoop waren de eersten die het dier beschreven. Ze waren ook degenen die zorgden dat het van de aardbodem verdween.

De quagga heeft altijd voor veel verwarring gezorgd. Mede door zijn vreemde uiterlijk. Want was het nu? Een ezel, een vrouwtjeszebra, een kruising? De geleerden in Europa voerden campagne om van de quagga het werkpaard van Afrika te maken – een tot mislukken gedoemd - idee. Nadat de laatste quagga in Artis was gestorven duurde het nog zeker tien jaar voordat iemand doorhad dat de soort was uitgestorven. Uiteindelijk werd dit besef pas in onze tijd opgelost toen in 1984 bleek dat de quagga  het eerste uitgestorven dier werd, waarvan het DNA werd gekloond en onderzocht.

Monument voor de quagga is de eerste quaggabiografie ooit, een toegankelijke, meeslepend vertelde zoektocht langs drie-en-een-halve eeuw wonderlijke geschiedenis.

Schrijver van het boek Reinier Spreen vertelt ons meer over de quagga.
Het boek is te koop à  € 19,90 die avond.
 

 

 

Plaats: Zuid-Afrikahuis, Keizersgracht 141-C, Amsterdam
Datum: 30 maart 2017
Tijd: 19.30 uur, zaal open: 19.00 uur
Reserveren: 
evenementen [at] zuidafrikahuis [dot] nl
Toegang: € 7,50. 

Zuid-Afrikahuis    Keizersgracht 141-C    1015 CK Amsterdam Nederland    tel: +31-20-6249318    fax: +31-20-6382596