Jan Schinkelshoek nieuwe voorzitter Stichting Zuid-Afrikahuis Nederland

Jan Schinkelshoek wordt de nieuwe voorzitter van de Stichting Zuid-Afrikahuis Nederland. Hij wordt per 6 januari 2018 de opvolger van mr. Jan Donner die heeft aangegeven na vijftien jaar het voorzitterschap te willen beëindigen.

Jan Schinkelshoek [1953, Capelle aan den IJssel] is oud-lid van de Tweede Kamer [CDA]. Werkend op het snijvlak van journalistiek, media en communicatie, was hij o.a. hoofdredacteur van de Haagsche Courant en directeur communicatie van Rabobank. Sinds 2010 heeft hij een eigen communicatie-adviesbureau in Den Haag.

Stichting Zuid-Afrikahuis Nederland is voortgekomen uit een aantal organisaties die teruggaan tot 1881 en statutair het Nederlands economische en culturele belang in Zuid-Afrika willen bevorderen. Concreet betekent het dat de Stichting zich inzet voor het Afrikaans en de verbondenheid tussen die taal en het Nederlands. De stichting exploiteert het Zuid-Afrikahuis aan de Keizersgracht in Amsterdam (bibliotheek, archief, evenementen), en verleent onder meer subsidies in Nederland (Week van de Afrikaanse Roman, Studiefonds voor Zuid-Afrikaanse studenten) en Zuid-Afrika (Suid-Afrikaanse Sentrum vir Nederland en Vlaandere (Kaapstad). Ook is de stichting leerstoelhouder van de bijzonder hoogleraar Zuid-Afrikaanse literatuur, cultuur en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

‘Ik ben een onbeschreven blad als het om Zuid-Afrika gaat’, zegt Jan Schinkelshoek. ‘Maar ik zie goede mogelijkheden om de culturele banden te versterken. Het Zuid-Afrika Huis kan er een belangrijke, stimulerende rol bij spelen.’

Tijdens de nieuwjaarsreceptie op 6 januari vindt de voorzitterswissel plaats.

Zuid-Afrikahuis    Keizersgracht 141-C    1015 CK Amsterdam Nederland    tel: +31-20-6249318    fax: +31-20-6382596