Film 'Siliva the Zulu' in het Zuid-Afrikahuis op 2 maart

Siliva the Zulu
(Italië/Zuid-Afrika, 1927, 62min, stomme film, Engelse tussentitels)
Regie: Attilio Gatti
Camera: Giuseppe Paolo Vitrotti

Siliva the Zulu is een van de eerste stomme Zuid-Afrikaanse  speelfilms, die gemaakt is. Regisseur Attillo Gatti, oud militair, portretteerde in de film de Zulu-gemeenschap in Durban, in de provincie Natal. In 1927 reisde zijn expeditie, met o.a. de bekende fotograaf/cameraman  Vitrotti en antropoloog Cipriani naar Zululand om een film te maken  waarin authentieke antropologische elementen zouden worden vastgelegd. Ook toen al, waren de Zulus de grootste etnische groep in Zuid-Afrika, vooral herders, maar veel jonge mannen werkten ook in de mijnen, op de scheepsdokken of op boerderijen van blanke boeren. Opmerkelijk is hoe het de Italianen lukte, om deze gemeenschap zo uitgebreid te filmen. Waarschijnlijk omdat zij -ondanks hun blanke uiterlijk - niet met een koloniale missie kwamen.

Gatti's voorstelling van zijn held Siliva is heel erg op die van de Noble Savage gebaseerd. Heel bewust zette hij niet het beeld van een wilde inheemse man neer, maar meer de Zulu als interessante en intelligente mens, met een schat aan tradities.

De film kreeg oorspronkelijk een andere titel mee, Venere Nera (Black Venus), later Venere Zulu, maar kreeg uiteindelijk toch de naam van Siliva Zulu, naar de hoofdpersoon.

Plaats: Zuid-Afrikahuis, Keizersgracht 141-C, Amsterdam
Datum: 2 maart 2017
Tijd: 19.30 uur, zaal open: 19.00 uur
Reserveren: evenementen [at] zuidafrikahuis [dot] nl
Toegang: € 7,50 / studenten € 5,-

South Africa House    Keizersgracht 141-C    1015 CK Amsterdam    The Netherlands    tel: +31-20-6249318    fax: +31-20-6382596