Thérèse Schwartze: society-schilderes met hart voor de Boerenzaak - 8 juni

Lezing over de kunstschilderes Thérèse Schwartze door Cora Hollema.                             

Thérèse Schwartze (1851-1918) was tijdens haar leven een gevierde kunstenares die een grote technische vaardigheid koppelde aan een buitengewoon zakelijk inzicht. Zij wist de negentiende-eeuwse vaderlandse beau monde en het koningshuis met on-Nederlandse allure in beeld te brengen en verdiende daar miljoenen mee. Ook internationaal vestigde zij haar reputatie met talloze tentoonstellingen en opdrachten in heel Europa en de Verenigde Staten. Dit maakte haar tot een succesvol kunstenares en een voorbeeld voor een generatie vrouwelijke schilders na haar, met name voor de Amsterdamse Joffers, onder wie haar nichtje Lizzy Ansingh.

Schwartze droeg ‘de zaak der Boeren’ een warm hart toe. In 1902 Schilderde zij gratis een serie portretten van generaals van de Boerenoorlog, Piet Joubert, Christiaan de Wet en Koos de la Rey, uit solidariteit met de Boeren in het verre Zuid-Afrika. Ook president Paul Kruger van de Zuid-Afrikaanse Republiek, die op uitnodiging van Koningin Wilhelmina naar Nederland gekomen was, is door haar geschilderd. Het kostte enige overredingskracht om Kruger te laten poseren maar daar wist Thérèse wel raad op. “Ik heb gehoord, dat wanneer u een hoofdstuk in den Bijbel leest, er rust, kracht en sterkte over u komt. In zulk een ogenblik zou ik u willen schilderen”. Met die woorden legde zij een kostbaar gebonden, met koper beslagen Bijbel, voor hem neer. Daarmee had zij Kruger’s hart gewonnen en gewillig poseerde hij.

Het portret van Paul Kruger is van de familie Schwarzte aangekocht door de St ZASM en hangt in de vergaderkamer van het Zuid-Afrikahuis aan de Keizersgracht.

Datum: donderdag 8 juni 2017
Plaats: Zuid-Afrikahuis,  Keizersgracht 141-C, Amsterdam
Reserveren: evenementen [at] zuidafrikahuis [dot] nl
Toegang: €  7,50
Tijd:
 19.30  uur, zaal open: 19.00 uur

Suid-Afrika Huis     Keizersgracht 141-C     1015 CK Amsterdam Nederland     tel: +31-20-6249318 fax: +31-20-6382596